Allekirjoita vetoomus aromaterapian ammattilaisten toimintamahdollisuuksien puolesta

 EU on tehnyt uusia, aromaterapian ammattilaisia huolestuttavia lisäyksiä CLP-asetukseen, eli Euroopan parlamentin ja neuvoston kemikaalien luokitusta, merkintöjä ja pakkaamista koskevaan asetukseen. Asetus edellyttää yksityiskohtaisia merkintöjä tuoksusekoitusten etiketteihin, vaikka niitä valmistettaisiin vain muutamia kappaleita.

Yrittäjää voitaisiin rankaista, jos etiketissä ei mainita tavallisten tietojen lisäksi myös mittavia turvallisuuteen ja varotoimenpiteisiin liittyviä selvityksiä. Lisäksi yrittäjältä vaaditaan myös yksittäisen tuoksusekoituksen koostumuksen rekisteröimistä ja 16-merkkisen koostumustunnisteen luomista Euroopan kemikaaliviraston tietokantaan. 

Aromaterapian ammattilaisten työn eräs oleellinen osa on ollut yksilöllisten öljysekoitusten tekeminen asiakkaiden tarpeiden mukaisesti.  Tämän CLP - asetuksen uudistuksen vuoksi samat säädökset koskevat nyt niin suurilla yrityksillä sarjatuotantoon tulevia tuoksusekoituksia, kuin esimerkiksi yksinyrittäjänä toimivan aromaterapeutin vain yhden, asiakkaalle yksilöllisesti suunnitellun 5ml sekoituksen tekemistä. Tämä asetus käytännössä siis estää yksilöllisten sekoitusten tekemisen liian monimutkaisen byrokratian ja vaatimusten vuoksi kasvavien kulujen myötä.

VAGA, Itävallan kaupallisen aroma-alan ammattilaisten yhdistys on aloittanut Euroopan laatuisen vetoomuksen, jotta pienten toimijoiden työtä ei hankaloitettaisi tällä säädöksellä. Vetoomuksen tarkoitus on asetuksen seuraavalla käsittelykierroksella varmistaa, että sitä yksinkertaistetaan pienille erille ja määrille.

Pyydämme teitä allekirjoittamaan tämän vetoomuksen ja tukemaan näin mahdollisuutta tehdä työtä yksilöllisen aromaterapian parissa. Vetoomus tulee allekirjoittaa viimeistään 20.5.2022. 

Vetoomuksessa sivun voi kääntää suomeksi tai englanniksi oikeasta yläkulmasta, kun avaa linkin, mutta vetoomus itsessään on saksaksi. Olemme kääntäneet vetoomuksen sisällön suomeksi alle. 

Allekirjoita vetoomus tästä linkistä Neue CLP Verordnung - Online vetoomus (openpetition.eu)⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Vetoomuksen sisältö suomennettuna


Yksinkertaistetaan sääntöjä, jotka koskevat yksittäisten tuoksusekoitusten tuottamista pieninä määrinä.

Perustelut

Kuten monet ovat jo huomanneet, uuden EU:n asetuksen vuoksi meidän on lähes mahdotonta "tuottaa" yksittäisiä tuoksusekoituksia itse.

Jos halutaan merkitä eteeriset öljyt oikein REACH- tai CLP-asetuksen mukaisesti (se on edellytys) - ja tämä koskee KAIKKIA tuoksuseoksia missä on eteerisiä öljyjä - tavallisten tietojen, kuten valmistajan, nimityksen jne lisäksi, on uuden lain mukaan myös luotava ns. UFI-koodi ja tehtävä ns. PCN-ilmoitus (tulee ilmoittaa koostumus verkossa).

Lisäksi on laskettava, mitkä varoitusmerkit on painettava etikettiin ja joita ei siihen saa merkitä (mukaan lukien leimahduspiste). Tämän perusteella saadaan niin sanotut H- ja P-lausekkeet, jotka on myös pakollista määrittää. Samoin varoitukset ja varotoimenpiteet on ilmoitettava pienessä etiketissä (esim. 5 ml: n pullo) - vaikka sitä tuotettaisiin vain yksi kappale. 

Kuten voi kuvitella, tämä on äärimmäisen byrokraattinen ponnistus, joka ei yksinkertaisesti tue yksittäisten tuoksusekoitusten luomista. Tästä syystä pyrimme CLP-asetuksen seuraavassa EU:n tason tarkistuksessa varmistamaan, että sitä yksinkertaistetaan pienille erille ja määrille. Tarvitsemme siis mahdollisimman paljon tukea kaikkialta Euroopasta viimeistään 20. toukokuuta 2022. Nyt on erittäin tärkeää verkostoitua kansainvälisesti. 

Ingrid Karner, VAGA:n (Aromahoidon ja kaupallisten aromapraktikkojen yhdistys) puheenjohtaja, antaa sitten kaiken tiedon liittovaltion tasolla.