Eteeristen öljyjen säilyvyys

Eteerisiä öljyjä käyttävän on hyvä tehdä öljylaatikon siivous vähintään kerran vuodessa.

Eteeriset öljyt ovat haihtuvia aineita ja niiden säilyvyyteen vaikuttaa valo, lämpötila ja ilma. Joka kerta, kun avaat pullon, eteerinen öljy pääsee kosketuksiin ilman kanssa. Mitä vähemmän pullossa on eteeristä öljyä, sitä enemmän siellä on ilmaa. Pikkuhiljaa eteerisen öljyn koostumus alkaa muuttumaan ja jossain vaiheessa se ei olekaan enää samaa puhdasta terapiavaikutteista eteeristä öljyä, vaan hapettumisen myötä kemiallisesti muuttunutta. Tällöin eteerinen öljy voi alkaa ärsyttää ihoa hyvin laimennettunakin, ja sen ominaisuudet ja parantavat vaikutukset eivät enää ole samoja, myös teho heikentyy.

Kaikkien valmistajien olisi hyvä ilmoittaa eteeristen öljyjen säilyvyys mutta valitettavasti näin ei ole. Eri eteeriset öljyt merkistä riippumatta säilyvät eri ajan. Jos eteeristä öljyä on käsitelty huonosti valmistuksen aikana, sen säilyvyys voi olla lyhyempi verrattuna eteeriseen öljyyn, jota on kaikissa käsittelyvaiheissa säilytetty optimaalisissa olosuhteissa. Kylmäpuristetut eteeriset öljyt säilyvät kaikkein lyhimmän ajan, esimerkiksi siis sitruuna, appelsiini, lime ja greippi. Myös teepuulla ja havupuilla on kohtuu lyhyt säilyvyysaika, noin vuosi, korkeintaan kaksi. Pisimpään säilyy raskaat, paksut öljyt kuten mirha, vetiver, seetripuu tai patchouli. Näiden säilyvyysajat ovat noin 7-10 vuotta.

Muutamien yleisimpien eteeristen öljyjen säilyvyysaikoja (korkeintaan):

  • Laventeli (Lavandula angustifolia) 4 vuotta
  • Sitruuna (Citrus limon) 2 vuotta
  • Mänty (Pinus sylvestris) 2 vuotta
  • Eucalyptus (Eucalyptus globulus) 2 vuotta
  • Franckincense (Boswellia carterii) 2 vuotta
  • Piparminttu (Mentha piperita) 4 vuotta
  • Teepuu (Melaleuca alternifolia) 2 vuotta

Jos tarkastellaan eteeristen öljyjen kemiallista koostumusta, monoterpeenejä (erityisesti limoneenia) sisältävät öljyt säilyvät vähimmän aikaan. Pisimpään säilyvissä on puolestaan eniten seskviterpeenejä.

Jos epäilet eteerisen öljyn olevan vanhentumassa, älä käytä sitä enää iholle. Voit käyttää pullon loppuun vaikkapa pyykkietikassa, huomioi kuitenkin että esim. sitrukset eivät sovellu pyykkietikkaan, koska se liuottaa muovia. Jos tuoksu on jo mielestäsi huono, silloin eteerinen öljy kannattaa heittää pois kokonaan. Huomioi, että eri erien eteeriset öljyt tuoksuvat luonnostaan hieman erilaisille. Jos eteerisen öljyn tuoksu on vuodesta toiseen täsmälleen sama, on kyseessä synteettinen tuoksu. Tuoksun ei kuitenkaan pitäisi muuttua pullossa käytön myötä – paitsi että eri päivän mukaan kaikki eteeriset öljyt eivät tuoksu omaan nenään miellyttäville, mistä saattaa tulla mieleen eteerisen öljyn olevan pilaantunutta. Asia ei siis olekaan niin yksinkertainen. Tuoksun lisäksi vanhentumisesta voi kertoa öljyn koostumuksen muuttuminen. Öljyjen koostumus on luonnostaan erilainen, esimerkiksi sitruuna on melko juoksevaa ja vetiver hyvin paksua, eikä tule helposti ulos pullosta. Öljyn ominaiskoostumus on siis hyvä tuntea.

Kun otat uuden eteerisen öljypullon käyttöön, kannattaa siihen merkata päiväys. Näin sinun on helpompi seurata säilyvyyttä. Kun pullo alkaa tyhjenemään, kannattaa varsinkin sitrukset käyttää kohtuu nopeasti loppuun niin ne eivät pääse hapettumaan entistä nopeammin.

Näin varmistat eteerisen öljyn säilyvyyden:

  • Säilytä eteerinen öljy valolta suojattuna, viileässä paikassa. Jos säilytät jääkaapissa, pidä pullot omassa laatikossa, jotta ruoat eivät ota niistä makua.
  • Säilytä eteeriset öljyt tummissa lasipulloissa.
  • Sulje korkki aina heti kun olet ottanut öljyä. Älä tuoksuttele pitkään suoraan pullosta, korkeintaan nopeat nuuhkaisut ja muutoin tuoksutus vaikkapa tuoksutikun tai nenäliinan kautta.
  • Osta vain tarpeeseen. Älä hamstraa ylimääräisiä öljyjä, joita pääset käyttämään vasta pitkän ajan kuluttua.
  • Hanki eteerisiä öljyjä vain pienissä pulloissa, 5 ml tai 10 ml, jotta ehdit ne käyttämään. Jos hankit isompia pulloja, voit pullottaa ne esimerkiksi 5 ml pulloihin, jolloin voit käyttää yhden kerrallaan nopeammin loppuun.
  • Huomioi myös tuoksusekoitukset! Niiden säilyvyysaika määräytyy lyhimpään säilyvän eteerisen öljyn tai kasviöljyn mukaan.

Kirjoittaja on aromaterapeutti Sonja Laitinen, Turvallinen aromaterapia ry:n sihteeri