Kannanotto: Raindrop-hoito ei ole turvallinen aromahieronta

”Young Livingin omassa Raindrop Technique® -käsittelyssä yhdistyvät erityiset hieronta- ja energiatekniikat sekä laadukkaat eteeriset öljyt, jotka tekevät Raindrop Technique® -käsittelystä tasapainottavan, virkistävän ja rentouttavan kokemuksen. Young Livingin perustajan D. Gary Youngin kehittämä tekniikka perustuu hänen tutkimuksiinsa ikivanhoista hyvinvointiperinteistä ja -menetelmistä. Raindrop Technique -käsittely tuo fyysistä, henkistä ja emotionaalista harmoniaa.” Näin Young Living esittelee sivuillaan Raindrop-tekniikkaa.

Raindrop-hoito on yksi aromahieronnan muoto, jota Suomessakin käytetään ja koulutetaan Young Living -eteeristen öljyjen valmistajan partnereiden toimesta. Se on ajatukseltaan erinomainen hoito mutta hoidon tekee jopa vaaralliseksi sekä hoidettavalle että hoitajalle siinä käytettävien eteeristen öljyjen määrä, voimakkuus ja laimentamattomuus. Tämän artikkelin kautta tarkastellaan tarkemmin miksi näin.

Käytettävät hierontatekniikat ovat hyviä ja ajatus siitä, että eteeriset öljyt imeytetään koko kehoon nimenomaan selän kautta on hieronnallisen aromaterapian ydintä. Kosketushoidot auttavat meitä purkamaan jännityksiä ja rentoutumaan. Aromaterapia ja energiahoidot sopivat erinomaisesti yhteen.

Raindrop-hoidon ongelmat

Öljyjen määrä

Raindrop-hoidossa käytetään yleensä yhteensä noin 5–15 tippaa kutakin 9 öljyä, eli koko hoidon aikana ihoon voidaan tiputtaa ja hieroa jopa 50–100 tippaa eteerisiä öljyjä. Tämä on hyvin suuri määrä mitä tahansa eteeristä öljyä. Raindropissa öljyjä tiputetaan iholle laimentamattomana (raakana), mikä ei ole suositeltavaa aromaterapiassa. Laimennettunakin tämä määrä on liian suuri, saatika sitten laimentamattomana eli kun eteeristä öljyä ei ole sekoitettu riittävään määrään kasviöljyä.

Aromaterapeuteille opetetaan tyypillisesti eteeristen öljyjen käyttö hieronnassa niin, että öljyjä on 1-5 erilaista ja yhteensä tippoja käytetään 3-10. Kymmenen on jo hyvin paljon yhteen hoitokertaan. Aromaterapiassa enemmän ei ole parempi vaan haluttu vaikutus voidaan saavuttaa muutaman tipan käytöllä keholle lempeällä tavalla.

Öljyjen voimakkuus

Käytettävät eteeriset öljyt ovat kaikki voimakkaita öljyjä: Valor (Young Livingin öljyseos), oregano (Origanum Vulgare), timjami (Thymus vulgaris), basilika (Ocimum basilicum), sypressi (Cupressus sempervirens), mustakuusi (Picea mariana), meirami (Origanum majorana), Aroma Siez (Young Livingin öljyseos), peppermint (Mentha piperita).

Valor sisältää: mustakuusi (Picea mariana), sininen pietaryrtti (Tanacetum annuum), kamferipuu (Cinnamomum camphora), palsamipelargoni (Pelargonium graveolens) ja frankinsensi (Boswellia carterii). Aroma Seiz sisältää: basilika (Ocimum basilicum), meirami (Origanum majorana), laventeli (Lavandula angustifolia), piparminttu (Mentha piperita), sypressi (Cupressus sempervirens).

9 eteerisen öljyn sijaan tässä käytetään siis 12 erilaista eteeristä öljyä. Seosten (Valor ja Aroma Seiz) sisältö on liikesalaisuutta, emme siis tiedä missä suhteessa niissä on eri eteerisiä öljyjä. Öljyjen kemiaan perehtyvälle aromaterapeutille eri öljyjen määrän tietäminen auttaisi ymmärtämään kuinka paljon mitäkin kemiallista ainesosaa (esimerkiksi monoterpeenejä tai oksidineja) kokonaismäärässä on eli mikä sen vaikutusaine kokonaisuudessaan on.

Öljyjen ominaisuudet

Näiden eteeristen öljyjen ominaisuuksia: Oregano (Origanum Vulgare) ja timjami (Thymus vulgaris) ärsyttävät voimakkaasti ihoa. Vaikkei eteerisiä öljyjä käytetä lähellä kasvoja, voivat ne suurina määrinä aiheuttaa myös silmien ärsytystä.

Öljyt ohjeistetaan tiputtamaan suoraan pullosta hierottavaan kohtaan: pullosta saattaa helposti tulla yhden tipan sijaan toinenkin, jolloin kokonaismäärä kasvaa entisestään. Myös rahallisesti ajateltuna näin suuren öljymäärän käyttäminen kerralla tuntuu tuhlaamiselta.

Suurempina määrinä jotkin eteeriset öljyt voivat olla karsinogeenisiä, esimerkiksi tässäkin tekniikassa käytettävä basilika on yksi sellainen.

Laimentamattomuus

Näin voimakkaiden eteeristen öljyjen käyttö raakana, tiputettuna suoraan iholle on suuri riski.

Tekniikan mukaan hoidon lopuksi voi levittää kasviöljyä iholle, jos iholla tuntuu ”ikävälle”. Tässä vaiheessa kasviöljyn levittäminen on jo myöhäistä, kun voimakkaat eteeriset öljyt ovat jo ehtineet ärsyttää ihoa. Kasviöljyn levittäminen toki tässäkin vaiheessa auttaa, eikä tätä vaihetta kannata jättää väliin. Perusongelma on kuitenkin koko hoidossa laimentamattomuus, mitä ei voi paikata loppusivelyllä.

Yksillöllisten ominaisuuksien huomioimattomuus

Eettisesti toimivat aromaterapeutit varmistavat aina ennen hoidon alkua tietyt perussairaudet. Eteerinen öljyseos myös tehdään siinä hetkessä valittujen eteeristen öljyjen perusteella – aina keho ja mieli ei kaipaa jotain tiettyä eteeristä öljyä, hajuaistimme osaa hyvin kertoa, mitä se tarvitsee. Raindrop-tekniikassa hoito on siis standardisoitu kaikille samanlaiseksi ja yksilölliset öljyvalinnat jäävät siinä tekemättä. Kaikkien keholle ei sovi kaikki öljyt, joten tässä piilee myös yksi riski.

Myös hoitajalle Raindrop-tekniikka on huono, sillä hän saa hoidon aikana ison määrän eteerisiä öljyjä kehoonsa niin ikään laimentamattomana käsien kautta ja myös tuoksun kautta. Jos hoitoja tekee useamman päivässä tai viikossa, kertyy eteerisiä öljyjä hoitajan kehoon, kun elimistö ei ehdi niitä käsittelemään.

Tee Raindrop-hoito turvallisesti

Jos haluat tehdä Raindrop-tekniikalla aromahierontaa, sekoita jokainen eteerinen öljy erikseen pohjaöljyyn kunkin eteerisen öljyn laimennusohjeen mukaisesti (esim. oregano (max 1,1 % laimennos), timjami ct. vulgaris (max 1,3 % laimennos), piparminttu (max 5,4 % laimennos)). Käytä niitä sitten Raindrop-tekniikanohjeiden mukaisesti pieni määrä laimennettua seosta. Tarkista aina ennen hieronnan tekemistä millaiset hoidettavan kontraindikaatiot ovat eli sopivatko kaikki käytettävissä olevat eteeriset öljyt hoidettavalle.

Aromahieronnat ovat loistava tapa hoitaa oman kehon tasapainoa. Jos keho saa liikaa eteerisiä öljyjä kääntyy sen hyödyt haitoiksi ja tasapainottava vaikutus siihen että keho joutuu selviytymään suuren määrän kanssa eri eteerisiä öljyjä. Koulutetut aromaterapeutit laimentavat eteeriset öljyt ja käyttävät eteerisiä öljyjä aromahieronnassa turvallisella tavalla. Löydät heidät Luonnonlääketieteen Keskusliitto LKL ry:n terapeuttirekisteristä.

Lähteet:

Lisää aiheesta:

Kirjoittaja on Turvallinen Aromaterapia yhdistyksen puheenjohtaja, aromaterapeutti Sonja Laitinen, joka on auttanut monia asiakkaitaan lempeän aromahieronnan kautta saavuttamaan fyysistä, henkistä ja emotionaalista harmoniaa jo ihan muutamalla eteerisen öljyn pisaralla